Tuesday, 22 December 2015

cerita PTPTN saya

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

welcome follower saya yang ke 111. hehe terima kasih follow blog yg tak seberapa ni. pemalas lipas nak menulih. tak mcm zaman muda2 dulu.


baru2 ni tgk kat fb ramai yg share PTPTN potong gaji depa sampai habis. Lps tu kata la ptptn ni takde berperikemanusiaan lah, itu lah ini lah. kira yg tak elok sesaja ttg ptptn. ada la jgk 2,3 org yg up status menyerang balik penghutang2 ni. ye la masa pinjam tak kata apa. masa nak bayaq mcm 2 pulak yg tak puas hati.

oklah. meh nak share cerita saya dan ptptn. Bg saya ptptn ialah pemiutang yang PALING bertolak ansur.

Saya tamat belajar pd tahun 2005 dgn jumlah hutang RM24k. lepas 6 bulan tu ada la ptptn hantar surat suruh buat payment tp saya balas balik dgn bgtau saya minta tempoh sbb belum ada kerja tetap. Lepas tu saya kerja biasa2 dgn gaji basic 900, kemudian tukar kerja dgn gaji 1300, belum start bayar lg. lps tu saya dpt kerja di Ipoh, dgn gaji 1500. pun belum start bayar lg (sayang duit la sgt).

Kemudian tahun 2007 saya ditakdirkan dpt kerja di UiTM Pulau Pinang dgn gred 17, (gaji SPM) basic cuma 970. start kerja Januari 2007, lepas 3 bulan bekerja saya mula buat potongan gaji dgn LHDN. Gaji bulanan saya dipotong siap2 dgn PTPTN. Alhamdulillah. lega rasanya. dpt gaji bulanan dah tak payah pikir nak bayaq hutang. pdhal gaji gred 17 berapa lah sgt.

Saya komited buat potongan gaji tu ikut jadual. maksudnya mula2 ptptn potong dlm 150, kemudian naik sikit-sikit, sehinggalah Mac tahun 2014, jumlah potongan adalah 261.

saya ada beli rumah biasa2 di padang serai, jumlah potongan adalah rm550. start potongan duit rumah adalah bulan April 2014. dan tiba2 PTPTN tak potong dah gaji saya bulan tersebut. heran jgk saya. kenapa diorang ni, tanak saya setel hutang ke..? saya ada emel, bgtau ptptn, tolonglah potong gaji saya mcm biasa, saya tak kisah. tp diorang tetap tak potong. saya buat permohonan ujrah, dah lulus, tp masih diorang tak potong gaji saya. seingat saya dlm tempoh Julai 2014 sehingga Januari 2015, tiga kali saya hantar surat potongan gaji bulanan tu.

akhirnya selepas setahun setengah saya tak bayar PTPTN (dengan balance tinggal RM8000), akhirnya saya decided, ini tak boleh jd. saya kena bayar cara lain, bkn dengan potongan gaji.

Disember 2015, saya bayar melalui maybank2u. selepas seminggu, saya dpt emel ini :


ohh..rupanya ptptn taknak saya buat potongan gaji dah. nak saya bayar sendiri bulan2. mungkin sbb diorang kasihankan slip gaji saya yg ada potongan bayar rumah. Faham dah.

jadi, itulah cerita saya dgn hutang ptptn. saya harap dpt langsaikan 8 ribu lg tu dgn secepat mungkin. nak simpan duit p travel pulak. huhuhu





Thursday, 10 December 2015

dah 2 bulan lebih...

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

dah 2 bulan lebih.. TAK UPDATE BLOG.

HAHAHAHA!!

entah apa yg bz sgt. lps suami dia balik dr haji, terus dia pun senyap. pemalas sebenarnya. takde mood nak tulih apa2.


Buat konklusi boleh ?

11/10 : abg aleh dah balik dr mekah. alhamdulillah, dia baik2 sj. moga mabrur hajinya. doakan dia dpt istiqamah dgn amalan2nya dan jadikan dia hamba Allah yang lebih baik. amin.


7/11 hingga 14/11 : kami sekeluarga termasuk ma, ayahwan dan kak long bermusafir ke Aceh, Indonesia. dah lama saya dan abg aleh berhajat ke sana. ziarah tempat abg aleh belajar dulu selama 6 tahun. kami berada selama 8 hari di sana (sampai cemuih) hahahaha. Alhamdulillah, sempat menikmati laut yang cantik di Pulau sabang, sempat rasa gegaran gempa bumi berskala 4.2 scala richter (huhu menangis lps gempa bumi tu), sempat mendengar cerita2 dr mangsa2 tsunami, melawat tempat2 berkenaan dgn tsunami. trip yg sgt mengujakan. insyaallah, nanti nak p lagi. mmg nak p lagi. insyaallah.


15/11 : Nawal konvo tadika. tahun terakhir dia di alam pra-sekolah. Alhamdulillah, dia dapat no 1, lancar menulis dan membaca. saya nak sgt dia bijak Al-Quran, Arab dan Jawi. insyaallah saya akan usahakan dia ke arah itu. Moga Allah permudahkan. amin. Ali pulak nak naik 5 tahun, saya nak tukarkan dia ke tadika lain. Saja nak ubah angin. sementelah kakak dia pun tak duduk sekali dah dgn dia. Tahun dpn nawal dah darjah 1. insyaallah akan bersekolah dekat2 dgn tempat kerja saya.


26/11 : Adam Nubli dah setahun! cepat betul masa berlalu. rasa masih baru lg memujuk dia yg kuat menangis, sampai kena panggil nama lain kat dia. terbayang2 lg dia jatuh buai akibat kecuaian kakak. Alhamdulillah, dia sihat seadanya. tgh pulun dok bertatih. berjalan 4,5 langkah dah jatuh. tp tak serik mencuba. doakan dia sejahtera ya. berat dr usia 10 bulan smpai setahun lebih ni maintain 11kg wpun mkn sgt berselera. dia kesian kt umi nak dukung dia kalau naik berat byk2.

hmmm... apa lg.. alaa dah taktau nak cerita apa..

nanti2 lah sambung. doakan saya rajin menulis lg. hehehehe




baby baru

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... New member of the family. kegunaan harian. perjalanan hari-hari dr LY - ...