Wednesday, 21 March 2012

cpt sembuh mak tam..

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

last week, ditakdirkan mak sedara nawal @ kakak abg aleh @ mak tam nawal dimasukkan ke wad kerana ada ketumbuhan di badan due to diabetis. so kena operate buang benda yg mcm bisul tp bukan bisul tu. kasihan mak tam. skrg mak tam dah tak boleh bergerak sgt. kena rehat kat rumah sj. setiap hari adik bongsunya @ suami saya akan bwk dia ke klinik utk cuci luka bekas operate tersebut. mak tam ada suami, tp pak tam tak mampu nak bawa dia ke sana kemari. sblm ni pun mak tam byk bergerak sendri, bwk motor sendri. selalu bwk mak pegi mengaji, kenduri, ziarah org sakit. bla bla bla. kiranya selain abg leh dan saya, mak tam ialah driver mak yg ke dua.

skrg bila mak tam tak sihat. mak seolah2 mcm patah kaki. kesian mak. siapa lg dia nak harap kalau abg leh dan saya keluar bekerja?
kasihan mak tam, mujur juga pija, anak tiri nya rajin menjaga dan merawatnya.semoga Allah cpt sembuhkan mak tam, dan kembali sihat spt sediakala.

mak tam ni tidak dikurniakan anak sendiri, jd dia curahkan kasih syg dia pd anak2 tiri (umo 27 dan 24 thn,agak2 la) dan anak2 saudaranya. mmg dia syg sungguh kat anak2 sedara dia. selalu dia akan dtg rumah kami dan bwk ole2 utk nawal dan ali. nawal pun akan terloncat2 kalau nampak mak tam datang sbb dia tahu dlm bakul moto mak tam mesti ada jajan yg dia suka. kdg2 bila kami sampai di rumah, mak tam dah sedia menanti di rumah mak. (rumah kami kan sebelah rumah mak).

tp dah hampir 2 minggu keadaan tu tidak berlaku...

dan ptg semalam, ketika kereta hampir sampai ke rumah,
 nawal ckp," umi, mak tam mai!"
mana? takda lah nawal. mak tam tak mai pun.
"hmm..nawal silap. mak tam sakit. mak tam takleh mai main dgn nawal dah. sian mak tam.."


mata saya rasa basah tiba-tiba.


setiap org adalah berbeza dugaannya. dan setiap dugaan dan cubaan adalah tanda Allah syg. semoga Mak Tam terus tabah dan cepat sembuh. amin.

No comments:

baby baru

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... New member of the family. kegunaan harian. perjalanan hari-hari dr LY - ...