Friday, 22 July 2011

Ali Nufail -> kuat!

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

 Ali Nufail, kamu buat ummi menangis dan tersenyum..

Alhamdulillah, rasanya tak henti saya ucap Alhamdulillah dlm hati mahupun dimulut. Kuasa Allah yg sgt hebat, yg saya saksikan sendiri. di depan mata, berlaku utk anak sendiri.

anak yg awalnya diberitahu doc "kronik",'kritikal', ' harapan tipis' dan lain2,  Alhamdulillah, kini beransur sembuh. Ali sudah tidak bergantung pd ubat-ubatan lagi. tidak perlu alat bantuan pernafasan lagi, dan hari ini, dia mungkin tidak perlu air masuk ikut kaki lg. dia hanya perlu susu, kasih syg dan doa dr semua. Insya Allah.

td, tepat jam 10 pg, saya diberi peluang oleh doc utk menyusukan Ali. rasa nak melompat gembira lps doc bgtau,"ok, u ada susu badan kan? u boleh try bg susu kat baby." Subhanallah, Ali pandai menghisap wpun 12 hari dia terlewat utk menikmatinya. Good boy, Ali!

perasaan kali pertama mendukung anak slps 12 hari melahirkan, rasa itu menakjubkan.
kali pertama menyusukan anak slps 12 hari melahirkan, rasa itu menggembirakan.
kali pertama anak terlena kekenyangan di pangkuan slps 12 hari melahirkan, itu satu kenikmatan.
Subhanallah..subhanallah..subhanallah..


Ya Allah, terima kasih atas nikmat ini, dan izinkan kami utk bersamanya selama mungkin! Amin!

dan kalau keadaan Ali terus stabil sebegini dlm masa 2,3 hari lagi, dia akan dibenarkan pulang. Ramadan kali ni sgt bermakna dgn kepulangan Ali disisi kami sekeluarga. Alhamdulillah..

saya akan update lg slps Ali dibenarkan pulang nanti. insya Allah. terima kasih atas doa semua.

Wednesday, 20 July 2011

pertama kali...

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...                                                                        

Hari ini , 19hb july, 8 hari setelah bersalinkan Ali, saya baru dpt dengar tangisannya. subhanallah. tangisan yg sepatutnya saya dgr sejurus dia keluar dr rahim saya, tertunda sehingga 8 hari lamanya. hari ni jgk tgn mungilnya menggengam jari saya, hari ni pertama kali juga saya melihatnya menguap dan bersin. subhanallah. indahnya perasaan ini. terima kasih Allah kerana beri peluang utk saya lalui semua ini..                                                                                                    
          Ali lebih baik skrg. dos ubatnya cuma tinggal r1 saluran (dr awal dulu 9 saluran!) tiub utk alat bantuan pernafasan jg telah dibuang. perkembangan ali sgt positif dan pantas! hanya Allah Maha Berkuasa atas semua ini. subhanallah!                                            
          Betapa saya rindu utk memeluknya. dan saya takkan berhenti meminta dr Allah SWT utk terus pelihara dan menyembuhkan Ali..amin ya rabbal alamin...

Sunday, 17 July 2011

Rindu yg sgt sgt sgt sgt!

SAYA RINDUKAN ALI. SUNGGUH. WPUN HARI2 SAYA JENGUK DIA DI HOSPITAL,TP SAYA MASIH RINDUKAN DIA. TERINGIN NAK PELUK BADAN MONTEL DIA...TERINGIN NAK SUSUKAN DIA..TERINGIN NAK PICIT2 TGN DAN KAKI GEBU DIA..TERINGIN NAK CIUM2 PIPI MUNGIL DIA..YA ALLAH,RINDUNYAAAAAAAA!!!!!!                                                         *JGN MARAH SAYA GUNA HURUF BESAR.HANDPON NI GELONG XLEH TUKAR JD TULISAN KECIK. SORIIIIII! NAK LAPTOP DGN BROADBAND 1!!!

Friday, 15 July 2011

:: Kelahirannya adalah rahmat dan ujian ::

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..

Semua yang berlaku adalah takdir dr Ilahi.

Saya selamat melahirkan Ali Nufail tanggal 5.27pm, Isnin 11 July 2011 secara normal setelah 24 jam bertarung dgn kesakitan. dan hampir 5 jam dlm bilik bersalin. Rezeki saya agaknya. tak apa,kifarah dosa. :)

bila saya berjaya pushkan Ali keluar, Ya Allah, hanya Engkau sj yg tahu betapa saya lega sgt2. berkali2 alhamdulillah keluar dr mulut saya.tp aneh, bayi saya tidak menangis. semua org panik. dgn segera bayi saya dirawat, dipasang tiub, dan entah apa lg. misi sempat tunjukkan saya bayi sekejap saja, sbb dia perlu diselamatkan segera.dia tidak lemas, dia tidak tertelan najis. tp entah kenapa paru2nya sgt lemah utk berfungsi.

akhirnya, baby Ali ditempatkan di ICU, kerana tekanan udara/oksigen dlm paru2nya sgt rendah. maka sejak dr awal, tiub dan ubat-ubatan menjadi sebahagian dr dirinya.Doctor tidak menjanjikan apa2, kami diminta utk bersedia atas sebarang kemungkinan. kata mereka, anak kami dlm keadaan kritikal dan sgt tidak berdaya. hati ibu ayah mana yg mampu mendengar kata2 ini? luluh hati kami dibuatnya. saya dan abg aleh hanya mampu menangis tersedu2. anak lelaki yg kami nantikan penuh debaran sejak 9 bln yg lalu, tak dpt kami kucup dan peluk lg..










apa lagi yg perlu saya katakan..saya redha  dgn ujian ini. Allah kurniakan saya anak, dan saya diuji dgnnya. saya pasrah. namun doa saya tidak putus utk kesihatan dan kesembuhan Ali..Allah maha Berkuasa. Segala keajaiban adalah milikNya..

satu2nya gambar Ali yg saya ada,itupun atas ihsan adik angkat saya, Dr Lisa yg bertugas di hosp.

kata2 dr seorang sahabat saya yg selalu jd kekuatan saya :

Subhanallah..aku x mampu nak call hang..lbh baik sms ja..nnt aku takut aku pulak yg x stabil..satu hari ni aku asyik mintak semua org doakan baby hg..tapi dlm hati aku,walau apa pun yg terjadi,aku yakin baby ali adalah seorg baby yg amat istimewa..dari janin lagi dah sampai ke makkah..dah ikut ummi nya buat haji..dan cukup kuat menempuh dugaan sewaktu di tanah suci..sikit pun darahnya tak tumpah walaupun umminya sibuk ke sana sini..dan ditakdirkan oleh Allah utk jadi bayi lelaki pula :) insyaAllah,bayi ni akan membawa rahmat buat ibu ayahnya sekeluarga..apapun yg terjadi,percayalah yg itulah kehendak Allah buat hampa..kuatkan semangat,dekatkan diri dgnNya..dan yakinlah dgn kekuasaanNya!


terima kasih kawan, kata2 ini benar2 buat aku kuat!

utk semua, tolong doakan kesejahteraan anak saya. amin!

Monday, 4 July 2011

Moga semua baik2 saja

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Hari ni check-up di klinik kubang semang. ya, dah jd rutin mingguan bila masuk 35 weeks. setiap Isnin.
penat den.
masih gagah lg utk memandu,wpun kdg2 senak. nasib baiklah kereta abg aleh tu power stereng, (hehe,mesti salah eja kalau BI nih), walaupun manual, masih ok lg lah. tak berhajat lg nak minta suami hantar dan ambil dr tmpt kerja. kesian kat dia.

Doc bgtau td, kalau sampai rabu minggu depan,13hb saya masih tak sakit dan tiada tanda2 utk bersalin,saya kena serah diri di hospital. sbb saya tak boleh bersalin lebih dr due date (due date 14/7) berikutan dr GDM on diet control yg saya hidap. alahai. risau + nervous. Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk saya. kalau ikut pengalaman yg sulong, saya bersalin 2 hari sblm due. dan saya harap kali ni pun sama lah.

jadi, sisa2 masa yg ada ni, saya buatlah apayg patut, termasuk makan apa yg saya teringin nak makan. hehehe

ahad lps, suami yg sgt baik hati.layan je kalau bini ckp nk mkn apa, bawak saya ke Pulau Sayak utk menikmati mee udang. terima kasih, bang. i lap u lah~!

khamis ni penang cuti, nak ajak abg aleh jjcm ke mana ya?

ok, kita akhiri entry ini dgn gambaq kakak nawal buah hati ummi.



baby baru

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani... New member of the family. kegunaan harian. perjalanan hari-hari dr LY - ...